dinsdag 1 september 2009

Tentoonstelling in park Daalhuizen succes en beeindigd.

Openluchttentoonstelling 16 juli - 28 augustus 2009 in Park Daalhuizen is een groot succes geweest.


Op 14 grote tentoonstellingsborden waren afbeeldingen en teksten te zien die over de geschiedenis vertellen van De Slag bij Daalhuizen, de Slag bij Waterloo, over de effecten van de Franse overheersing in Nederland, over onze Monarchie en over de geschiedenis en de bewoners van Landgoed Daalhuizen. Bij de opening van de tentoonstelling was er een openluchtspel met kinderen van de Arnhorstschool.
Juichend werden op 16 juli j.l. de Fransen verdreven uit Velp door 150 kinderen. Een kanonschot klinkt, de Franse vlag wordt gestreken en de Nederlandse vlag gehesen. Zo ongeveer begint de feestelijke onthulling van een monumentje op donderdag 16 juli in Park Daalhuizen.

In 1813, toen de Fransen hier daadwerkelijk werden verdreven, ging dat niet zo feestelijk. Toen waren er hevige gevechten in Velp. De laatste slag werd geleverd op het Landgoed Daalhuizen. En daarom heeft de toenmalige bewoner, Mr G.J. van Hasselt, op die plaats een monumentje opgericht. Uiteindelijk niet ter ere van de overwinning op de Fransen in Velp, maar ter ere van de Prins van Oranje die in 1815 de Fransen (en Napoleon) versloeg bij Waterloo.